piątek, 17 lutego 2012

Zupa cebulowa

Jak już pisałam, kobiety dzielą się problemami życiowymi, doświadczeniami i.. przepisami. Ten dostałam od Justinyy, która często komentuje przepisy na tym blogu. Dzięki, Justynko! Dzięki Tobie zjadłam dziś bardzo dobrą i rozgrzewającą kolację :) Zupa jest nieco ciężka dla żołądka, bo tak już jest z cebulą, ale cudownie sycąca i słodka. Warta grzechu, jednym słowem. Polecam!

Składniki:
  • 2 litry bulionu domowego albo z kostki
  • 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera - jeśli rosół jest z kostki
  • 3 duże cebule
  • suszona natka pietruszki
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki
  • kromki chleba tostowego
  • ostry ser żółty
  • sól, pieprz
 Bulion gotuję. Jeśli jest z kostki, to gotuję go z obranymi warzywami, na średnim ogniu. Wyciągam, gdy warzywa będą już kompletnie miękkie.
Cebule obieram, kroję w półtalarki. Podsmażam na maśle, aż się zrumieni. Dodaję mąkę i całość jeszcze chwilę smażę. Wlewam wino i czekam, aż niemal całkowicie odparuje. Wtedy zalewam szklanką bulionu i gotuję na małym ogniu około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Przekładam całość do garnka z bulionem i gotuję jeszcze 15 minut. Przyprawiam pietruszką, solą i pieprzem do smaku. Zdejmuję z ognia, miksuję blenderem na niemal gładką zupę-krem.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Pieczywo tostowe posypuję tartym serem albo pokrywam cienkimi plastrami sera żółtego i wstawiam je do mikrofali na minutę lub do piekarnika na 10 minut. W tym czasie nalewam zupę do miseczek. Każdą porcję przykrywam grzanką i wstawiam zupę do piekarnika na 15 minut. Ser powinien pięknie się rozpuścić i nieco spulchnieć, a chleb będzie nasączony zupą w środku, ale chrupiacy na krawędziach.
Gotowe!
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. :)

    mniam mniam uwielbiam zupę cebulową, a taką z serem zapiekanym to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, człowiek tylko pomyśli, żeby poszukać przepisu na cebulową zupę... Dziękuję za przepis dziewczyny. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń