środa, 29 lutego 2012

Kluski leniwe

Niektórzy głośno domagali się czegoś nowego, bo cebulowa ich zaczęła straszyć, no to voila! Kluchy leniwe raz!
Kluski kocham wszelkie, ale leniwe to smak dzieciństwa. Musi być tylko dużo cynamonu i cukru. A smaczne są nawet odsmażane na maśle następnego dnia :)

Składniki na 75 klusek (liczyłam!):
  • 3 jajka średniej wielkości
  • 500-600g twarogu półtłustego lub tłustego
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej na start 
  • masło, cynamon i cukier do podania
Oddzielam białka od żółtek. Ser mielę w maszynce na gładką masę albo bardzo dobrze rozgniatam. Do sera dodaję żółtka, cukier i mąkę i całość dobrze mieszam. Dosypuję mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie. Musi zacząć odchodzić od miski przy urabianiu. Białka ubijam na sztywno z solą. Dodaję do masy i bardzo delikatnie łączę składniki. Jeśli to konieczne daję jeszcze mąki. Ciasto przekładam na stolnice obsypaną mąką i ugniatam, aż ciasto będzie na tyle zwarte, by uformować z niego wałeczki. Nie może być jednak za twarde - tu niestety potrzeba doświadczenia i na entym razem wyjdą idealne. Niestety, dokładna ilość mąki potrzebna do zrobienia klusek perfekcyjnych jest niemożliwa do podania, gdyż wszystko zależy od wilgotności i ilości sera oraz wielkości jaj. A nawet od wilgotności powietrza i mąki. No tak to już jest w gotowaniu :)
Wracając do klusek - ciasto dzielę na 4 części, z których każdą wałkuję rękami formując wałeczki o szerokości ok. 2 cm. Każdy wałeczek lekko spłaszczam dłonią i kroję pod skosem na kluski szerokości ok 1-1,5 cm każda. Jak kto lubi.
W dużym garnku gotuję sporo wody. Solę. Dodaję porcjami kluski, żeby się nie posklejały. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna. Zmniejszam ogień pod garnkiem i czekam, aż kluski wypłyną. Od tego momentu gotuję je jeszcze ok. 5 minut i wyciągam łyżką cedzakową.
Podaję z klarowanym masłem, cynamonem i cukrem.

1 komentarz:

  1. tylko po co oddzielać białko od żółtka i ubijać pianę skoro to wszystko później się ugniata i wałkuje hehehehehehe
    identyczny efekt uzyskamy dodając od razu całe jajko - na leniucha w końcu to kluski LENIWE!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń