piątek, 2 marca 2012

Makaron z łososiem i koperkiem w sosie śmietanowym

Nie wiem, naprawdę jak to się stało, że nie umieściłam na blogu mojego ulubionego makaronu z łososiem. Strata tym większa, że jest to danie szybkie jak błyskawica, które zaczynam od wstawienia wody na makaron i zanim ugotuję go al dente, sos już czeka gotowy. Polecam wszystkim zapracowanym. Szczególnie w czas wiosenno-postny.

Składniki na 4 porcje:
  • paczka makaronu tylu wstążki
  • 300g wędzonego łososia
  • 1 spora cebula
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz

Wstawiam gar osolonej wody na makaron. Gotuję wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieram, kroję w kostkę. Łososia kroję na mniejsze kawałki, ale nie przykładam się za bardzo, bo i tak rozpadnie się podczas smażenia.
Podsmażam cebulę na odrobinie oleju, aż się delikatnie przyrumieni. Dodaję do niej łososia i całość smażę jeszcze ok. 2-3 minut. Zmniejszam ogień pod patelnią. Robię na niej nieco miejsca, gdzie wlewam dwie łyżki śmietany. Póki co, nie mieszam składników! Śmietanę podsmażam ok 3 minut i dopiero wszystko łączę. Tak samo postępuję z mąką. Po wymieszaniu wlewam do sosu pół szklanki wody z gotowania makaronu (kradnę z garnka ;) ). W miarę potrzeby jeszcze dolewam, aż uzyskam pożądaną konsystencję.
Koperek myję i siekam. Dodaję do sosu na samym końcu. Doprawiam całość pieprzem.
Makaron odcedzam odlewając uprzednio nieco wody z garnka do filiżanki. Łączę go z sosem i jeśli całość jest za gęsta, wlewam wodę z gotowania.

Gotowe :)

2 komentarze: