poniedziałek, 14 listopada 2011

Owsiane murzynki

Ciasteczka inspirowane przepisem Dwóch Chochelek, który za każdym razem robię inaczej. Wszystko zależy od stanu zapasów. Dziś padło na wersję czekoladową, ale równie pyszne są z żurawiną lub wiórkami kokosowymi. W zasadzie, w każdej wersji są przepyszne. A przede wszystkim są zdrowe i mogę je spokojnie dać mojemu mężowi, który w tej ciąży (mojej!!) ma ogromny apetyt.

Składniki na 12 sztuk:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych, otrąb, zarodków pszennych etc.
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 1 spora łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczam w rondlu i dodaję do niego płatki oraz posiekane orzechy.

W misce ubijam jajko z cukrem, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, nadal ubijam i wszystko razem wlewam do płatków z masłem. Dokładnie mieszam. Dodaję kakao. Mieszam. Masa musi być gęsta, ale kleista tak, żeby konieczne było nakładanie łyżką.
Blachę smaruję tłuszczem lub wykładam papierem do pieczenia i nakładam na nią łyżką małe górki z ciasta. Mnie się nie rozlały na płaskie ciasteczka, ale często tak się zdarza, więc warto zachować między nimi spore odległości.
Piekę w temp. 180 stopni (góra-dół) około 10 minut pilnując, żeby się nie przypaliły. inaczej bedą suche, a powinny być nieco klejące.
Zdejmuję z blachy po lekkim przestudzeniu. Naprawdę lekkim, bo zimne nie odejdą od blachy i się połamią!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam owsiane ciasteczka ;) A te prezentują się szczególnie smakowicie ;)

    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. schrupalabym sobie te owsiane ciasteczka ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to, Aga, musisz się spieszyć, bo została już tylko połowa. Mąż wrócił z pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak tylko przestanę być matką karmiącą Julka i będę mogła jeść kakao - piekę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj zrobiłam i wyszły pyyyszne!!!!!!
    Proste,tanie i smaczne ;)
    Konrela-asia

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka owsiane robię dość często, bo dla mnie to nie słodkość, a raczej zdrowa przekąska (przynajmniej tak mi się wydaje, że zdrowa;)
    Twoje smakowite:)

    OdpowiedzUsuń