Składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki płatków owsianych, otrąb, zarodków pszennych etc.
- 100 g masła (lub margaryny)
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki cukru białego
- 1 łyżka cukru muscovado
- 1 spora łyżka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczam w rondlu i dodaję do niego płatki oraz posiekane orzechy.
W misce ubijam jajko z cukrem, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, nadal ubijam i wszystko razem wlewam do płatków z masłem. Dokładnie mieszam. Dodaję kakao. Mieszam. Masa musi być gęsta, ale kleista tak, żeby konieczne było nakładanie łyżką.
Blachę smaruję tłuszczem lub wykładam papierem do pieczenia i nakładam na nią łyżką małe górki z ciasta. Mnie się nie rozlały na płaskie ciasteczka, ale często tak się zdarza, więc warto zachować między nimi spore odległości.
Piekę w temp. 180 stopni (góra-dół) około 10 minut pilnując, żeby się nie przypaliły. inaczej bedą suche, a powinny być nieco klejące.
Zdejmuję z blachy po lekkim przestudzeniu. Naprawdę lekkim, bo zimne nie odejdą od blachy i się połamią!
Uwielbiam owsiane ciasteczka ;) A te prezentują się szczególnie smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńwww.amatorskiegotowanie.blogspot.com
schrupalabym sobie te owsiane ciasteczka ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńNo to, Aga, musisz się spieszyć, bo została już tylko połowa. Mąż wrócił z pracy ;)
OdpowiedzUsuńjak tylko przestanę być matką karmiącą Julka i będę mogła jeść kakao - piekę:)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam i wyszły pyyyszne!!!!!!
OdpowiedzUsuńProste,tanie i smaczne ;)
Konrela-asia
Bardzo się cieszę, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka owsiane robię dość często, bo dla mnie to nie słodkość, a raczej zdrowa przekąska (przynajmniej tak mi się wydaje, że zdrowa;)
OdpowiedzUsuńTwoje smakowite:)