Jako że właśnie toczy się u nas remont, w którym aktywnie biorą udział mój mąż i szwagier, nie było innej opcji, jak zakasać rękawy i stanąć przy kuchni na ładne dwie godziny. Tyle bowiem zajmuje to danie. Na szczęście, w odpowiedniej ilości ugotowane sprawia, że mam panów z głowy na dwa dni.
Składniki na 12 - 15 sztuk:
- 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 3 cebule
- duża puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 0,5 kg pieczarek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 puszki pomidorów
- 1 mały koncentrat
- przyprawa meksykańska, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
Pieczarki obieram, myję i kroję w małe plasterki. Podsmażam na patelni z odrobiną oleju i masła. Gdy puszczą sok (warto je posolić, to nastąpi to szybciej) i się zrumienią, dodaje do mięsa.
Gdy marchew i pietruszka są już ugotowane, dodaję kukurydzę, fasolę, pomidory jak i koncentrat. Całość duszę ok. 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiam do smaku. Powinno być pikantnie, ale zjadliwie. Naleśniki złagodzą smak!
Tortille ale bardziej naleśniki:
Nie robię placków jakie można kupić w sklepie. Za dużo babrania z wałkiem i ciężko je się potem składa. Robię naleśniki z mąką kukurydzianą. Szybciej i jednak nadal nieco w klimacie ;)
- 3 jajka
- ok. szklanki mąki kukurydzianej
- ok. szklanki mąki pszennej
- litr mleka
- sól
Zawijam farsz w naleśniki. Czasem na wierzchu posypuję tartym serem i zapiekam w piekarniku.
Jako że remontowo aparatu brak, zdjęcie pożyczam ze strony: http://missouribeefcouncil.com
Mmm, ale apetycznie wygląda:) Na pewno wszystkim bardzo smakowało:)
OdpowiedzUsuńale super wyglądają, muszę zrobić w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuńHalo! Halo! Bo my tu głodujemy!!!!! :)
OdpowiedzUsuń