Składniki na 6 porcji:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 100g sera żółtego
- duże opakowanie (trójkąt) sera pleśniowego
- pół czerwonej papryki
- ok. 20 czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów (w oliwie)
- sól, pieprz
- bazylia, oregano, suszony czosnek
- 2 duże ząbki czosnku
- ok. 20 pomidorków koktajlowych
Sery i warzywa (paprykę, oliwki i pomidory suszone) kroję w małą kostkę. Układam składniki nadzienia na środku mięsa, posypuję ziołami, zawijam po długości. Owijam ciasno nitką albo sznurkiem, żeby się składniki nie wysypały. Układam mięso w formie ceramicznej, polewam oliwą ze słoika z pomidorami suszonymi i okładam plasterkami czosnku oraz pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, przyrumieniam ok. 10 minut, po czym przykrywam i duszę ok 45 minut.
Ooooo Kochana - szacun! :)
OdpowiedzUsuńjako fanka polędwiczek pewnie niedługo po ten przepis sięgnę :)
OdpowiedzUsuńj.