wtorek, 23 sierpnia 2011

Fusilli z kurkami i cukinią

Z Bieszczad przywieźliśmy mały słoik kurek. Mały, gdyż akurat w tym rejonie, gdzie byliśmy kurek jak na lekarstwo. Mąż tradycyjnie zażyczył sobie sos z makaronem. Otworzyłam lodówkę, wygrzebałam, co miałam i oto jest - bardzo smaczne danie sezonowe.

Składniki na 4 porcje:
  • opakowanie makaronu świderki
  • 1 średni por
  • 1 kiełbasa śląska
  • 1 mała cukinia
  • 150g kurek
  • ser gran padano
  • 3 łyżki śmietany
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
W dużym garnku gotuję makaron al dente. Kurki płuczę, krótko obgotowuję (dzięki temu pozbywam się piasku) i wyławiam z garnka łyżką cedzakową. Gdy ostygną, kroję na mniejsze kawałki. Por myję, a białą jego część kroję na cienkie półtalarki. Kiełbasę kroję w kostkę - ćwierć-talarki. Por i kiełbasę obsmażam na oliwie. Dodaję pokrojone kurki, podlewam wodą i duszę ok. 10 minut. Cukinię myję, kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Całość duszę na małym ogniu, aż cukinia zmięknie. Dodaję zahartowaną śmietanę, przyprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i serem. Sos łączę z makaronem, gotuję jeszcze chwilę i wykładam na talerze. Posypuję jeszcze serem. Tak dekoracyjnie ;)

2 komentarze:

  1. Kurki mi się marzą.
    Ale jeszcze poczekam, a danie zapisuję!
    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń