Składniki:
- 1kg indyczego mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- bułka namoczona w mleku
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz, cukier, papryka łagodna i ostra
- rozmaryn, bazylia, oregano
- 2 ząbki czosnku
- pudełko pulpy pomidorowej
- puszka krojonych pomidorów
- parmezan
- 1 opakowanie makaronu
Cebulę obieram, drobno siekam (tym razem użyłam blendera), smażę na oleju i maśle, studzę nieco, dodaję do mięsa. Dokładnie mieszam. Dodaję odciśniętą bułkę i jajka. Przyprawiam solą, pieprzem papryką i rozmarynem. Dokładnie łączę składniki. Jeśli masa jest za luźna, dodaję bułki tartej, aż będzie można uformować z mięsa kulki. Klopsiki wrzucam na rozgrzany tłuszcz i smażę z każdej strony.
W międzyczasie, w dużym garnku podgrzewam pomidory z 2 łyżkami oliwy. Gdy sos będzie ciepły przyprawiam ziołami (bazylia i oregano), solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku (cukru wyjdzie około pół łyżeczki). Dodaję posiekany czosnek. Gotuję na wolnym ogniu. Dokładam stopniowo klopsiki w miarę ich smażenia. Gdy w garnku będą już wszystkie kuleczki, przykrywam całość i duszę na wolnym ogniu przez 40 minut.
W dużym garnku gotuję makaron al dente. Odcedzam, wykładam na talerz, dokładam kuleczki i sos, a na sam wierzch ścieram ser parmezan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz