niedziela, 18 września 2011

Wedges czyli zapiekane ziemniaki

Kolejna potrawa rodem z Irlandii. A dokładniej ze stacji benzynowej ze sklepem Gala. Wracając z pracy czasem wpadaliśmy tam po szybkie zakupy. Na podłe deszczowe dni (czyli w zasadzie każdy ;) ) można było zamówić sobie gorące zapiekane ziemniaczki z pyszną pikantną panierką. Takie ziemniaki nazywają się wedges i ja swobodnie zjadam je jako samodzielne danie.

Składniki na 2 duże porcje:
  • 700g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ziemniaków
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz, sól

Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w mundurkach niemal do miękkości. Odcedzam, studzę i kroję w ósemki.
Przyprawy mieszam z bułką tartą w miseczce. W drugiej miseczce roztrzepuję jajka. Każdą ósemkę maczam w jajku a następnie w panierce. Obsmażam lekko ziemniaki z obu stron na patelni, po czym przekładam ziemniaki do naczynia i zapiekam w piekarniku przez około 30 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Tym razem ich jednak nie obsmażałam, a jedynie upiekłam polane oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz