Składniki na 2 duże porcje:
- 700g ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ziemniaków
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oliwy
- pieprz, sól
Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w mundurkach niemal do miękkości. Odcedzam, studzę i kroję w ósemki.
Przyprawy mieszam z bułką tartą w miseczce. W drugiej miseczce roztrzepuję jajka. Każdą ósemkę maczam w jajku a następnie w panierce. Obsmażam lekko ziemniaki z obu stron na patelni, po czym przekładam ziemniaki do naczynia i zapiekam w piekarniku przez około 30 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Tym razem ich jednak nie obsmażałam, a jedynie upiekłam polane oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz