Zdjęcie póki co kiepskiej jakości. Ale kto wczoraj widział, to sobie poradzi.
W każdym razie, wpis z dedykacją dla Darii i Basi dziękując za wspaniałą zabawę :) Do zobaczenia w sobotę!
Składniki na 6 sztuk:
- 12 pszennych tortilli
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 400g sera żółtego
- puszka czerwonej fasoli
- sos meksykański (u mnie gotowy Pudliszek)
- sos guacamole (też gotowy z Lidla)
- 250g pieczarek
- 1 duża cebula
- przyprawa meksykańska do tacos albo burritos
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka myję, suszę i kroję na małą kostkę. Podsmażam na patelni, dodaję sól, pieprz, przyprawę. Gdy się przyrumieni, zdejmuję z ognia.
Cebulę kroję w cienkie talarki, pieczarki obieram, myję, kroję w cienkie plasterki. Cebulę szklę na oleju, dorzucam pieczarki, solę i smażę, aż pieczarki odparują wodę. Przyprawiam pieprzem. Czerwoną paprykę myję i kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Biorę dwa placki tortilli. Jeden z nich smaruję sosem. Następnie posypuję serem, na który wykładam porcję każdego z pozostałych składników (pieczarki z cebulą, kurczak, fasola, papryka) i znowu polewam sosem i posypuję serem. Przykrywam drugim plackiem i lekko dociskam.
Rozgrzewam patelnię grillową bez tłuszczu. Wykładam tortille na patelnię, dociskam i podsmażam ok. 5 minut. Pora na obrót :) Przykrywam patelnię odwróconym talerzem. Dociskając talerz obracam szybkim ruchem patelnię o 180 stopni tak, że tortilla ląduje na talerzu. Ponownie umieszczam ją na patelni ześlizgując ją wprost z talerza na patelnię. Podsmażam kolejne 5 minut.
Przekładam tortillę na talerz, kroję na trójkąty jak pizzę. Podaję na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Juuuhuu! Dziękujemy za dedykację!! Na wieczorku było przepyszniee:)Musiałyśmy wejść na bloga, żeby jeszcze trochę nasycić się smakołykami, no i w najbliższej przyszłości je oczywiście zrobić!! Do zobaczenia!!!!! :) :* pozdrawiaja D i B!!!
OdpowiedzUsuńQuesadillas robiłam do tej pory tylko raz, ale pamiętam, że bardzo nam smakowało :) Chrupka tortila i rozpływający się ser..pycha :)
OdpowiedzUsuńGotowe guacamole ? Było dobre ? Lubię gotowce z Lidla, bo są smaczne i oryginalne, ale to musiało mieć strasznie dużo konserwantów ?
OdpowiedzUsuń@ Weronika Król - nie wiem, dla świętego spokoju nie sprawdzałam ;) Z gotowcami już tak jest, że najlepiej smakuje sorbinian potasu i glutaminian sodu... No ale raz nie zawsze. Wszyscy przeżyli ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam , uwielbiam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń