Składniki na 24 ciasteczka:
- szklanka cukru
- półtorej szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki posiekanej mięty
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 80g stopionego masła
- szczypta soli
- zielony lukier Dr Oetker
- różowy lukier w bloku
- posypki
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, miętę) wrzucam do jednej miski i mieszam. Studzę masło, dodaję do niego jajka, dokładnie mieszam i dolewam całość do suchych składników. Zagniatam ciasto (jeśli będzie klejące to można delikatnie podsypać je mąką) i wkładam do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Sylikonowe foremki wyklejam ciastem do 1/3 wysokości. Piekę ciasteczka 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam je w foremkach do całkowitego ostudzenia, aby ułatwić sobie dekorowanie. Lukier zielony podgrzewam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, polewam nim ciasteczka, posypuję serduszkami i zostawiam do zastygnięcia. Delikatnie wyjmuję z foremek, które napełniam drugą porcją ciasta i piekę wg tego samego schematu. Tę porcję dekoruję różowym lukrem, z którego wycinam serduszka. Serduszka smaruję wodą od spodu, przyklejam do ciasteczek, znów smaruję wodą, ale teraz z wierzchu i posypuję posypką.
fajniutkie :)
OdpowiedzUsuńA czy mogę poprosić o jakiś dobry przepis na ciasteczka, takie do herbatki i do pochrupania. Jesteś wielka więc na pewno coś tam masz w ukryciu :)