czwartek, 4 sierpnia 2011

Zupa z kurek

Sezon na kurki rozpoczęty! Jako początkująca gospodyni domowa nie mogę przejść obok tego obojętnie, a że przechodzę chwilową fascynację rosołem wołowym, postanowiłam spróbować ugotować zupę grzybową z kurkami. Mąż zachwycony podłapał temat i tak oto popełniliśmy tę śliczną i pyszną zupę.

Składniki:
  • porcja wołowiny na rosół
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pędy selera naciowego
  • 2 pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 300g świeżych kurek (tyle miałam)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki do posypania
  • sól, pieprz, vegeta

Kurki  moczę i oczyszczam z piasku. Co większe egzemplarze przekrawam wzdłuż. Wszystkie kurki wrzucam do garnka, zalewam do przykrycia i gotuję na małym ogniu do miękkości.
Gotuję rosół. Kto nie umie, to już tłumaczę: wrzucam samo mięso na wrzątek, gotuję ok. 2 minut, po czym wszystko wylewam. Do umytego garnka nalewam ok. 2 litrów ZIMNEJ wody, wrzucam opłukane mięso i warzywa (marchew, selery i pietruszkę) oraz przyprawy. Gdy woda będzie miała się już zagotować, to tuż przed momentem wrzenia przykręcam kurek zmniejszając płomień. Na wolnym ogniu gotuję rosół około półtorej godziny.
Gry rosół już będzie gotowy, wyciągam mięso i warzywa. Mięso obieram, rozdrabniam i wrzucam do zupy. Warzywa kroję w kostkę i też wrzucam do zupy. To samo robię z ziemniakami, które dopiero teraz wpadają do garnka.
Kurki wyciągam delikatnie łyżką cedzakową i przekładam do garnka z rosołem. Wywar po kurkach zlewam do rosołu robiąc to też delikatnie, żeby ewentualny piasek z grzybów został na dnie i nie dostał się do rosołu. Całość gotuję, aż ziemniaki będą miękkie.
W małej miseczce mieszam śmietanę z mąką, do których dolewam stopniowo zupę w małych ilościach, żeby zahartować śmietanę. Potem już wlewam wszystko do zupy i mieszam. Przyprawiam do smaku - solą, pieprzem (dużo pieprzu) i vegetą.
Na talerzach posypuję świeżą natka pietruszki.

1 komentarz:

  1. powiem szczerze że takiego rosołku z kurek jeszcze nie jadłam
    ileż bym dała teraz za taką małą miseczkę :) pyszności

    OdpowiedzUsuń