Składniki:
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę szklę smażąc na oliwie z oliwek. Dodaję wody i duszę na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. Zdejmuję z ognia. W tym czasie w miseczce mieszam nieco wody ze śmietaną i mąką roztrzepując trzepaczką, by nie było grudek. Dodaję do lekko przestudzonej cebuli i energicznie mieszam. Znów stawiam na małym ogniu i co jakiś czas mieszam. Dodaję natkę i koperek, sok z cytryny oraz przyprawy. Gotuję jeszcze 10 minut. Na samym końcu dodaję jajko, ale już nie doprowadzam sosu do wrzenia, bo inaczej się jajko zetnie.
Na zdjęciu widać sos, który już ostygł. Normalnie będzie rzadszy.
a jajko podane w składnikach, kiedy dodać ?
OdpowiedzUsuńbo sos wygląda obiecująco
migotka333
Już poprawiłam. Dzięki za czujność :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń