sobota, 6 sierpnia 2011

Sos koperkowo-pietruszkowy ze śmietaną

Do pierożków ravioli z łososiem potrzebowałam sosu, który podkreśli smak ryby. przypomniałam sobie o gotowcu, którym kiedyś poczęstowano mnie w Irlandii. Jak na produkt instant był całkiem niezły, trzeba przyznać. W każdym razie, postanowiłam odtworzyć jego smak z naturalnych składników.

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz

Drobno posiekaną cebulę szklę smażąc na oliwie z oliwek. Dodaję wody i duszę na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. Zdejmuję z ognia. W tym czasie w miseczce mieszam nieco wody ze śmietaną i mąką roztrzepując trzepaczką, by nie było grudek. Dodaję do lekko przestudzonej cebuli i energicznie mieszam. Znów stawiam na małym ogniu i co jakiś czas mieszam. Dodaję natkę i koperek, sok z cytryny oraz przyprawy. Gotuję jeszcze 10 minut. Na samym końcu dodaję jajko, ale już nie doprowadzam sosu do wrzenia, bo inaczej się jajko zetnie.

Na zdjęciu widać sos, który już ostygł. Normalnie będzie rzadszy.

2 komentarze:

  1. a jajko podane w składnikach, kiedy dodać ?
    bo sos wygląda obiecująco
    migotka333

    OdpowiedzUsuń
  2. Już poprawiłam. Dzięki za czujność :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń