Składniki na farsz (porcja na 6 osób):
- 300g łososia wędzonego
- 2 dzwonka łososia mrożonego
- opakowanie sera feta
- 1 jajko
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 125g serka mascarpone (wygrzebałam resztki z lodówki)
- 1 łyżka siekanego koperku
- sól, pieprz
Składniki na ciasto makaronowe:
- 500g mąki pszennej
- 5 dużych jajek
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- mąka do podsypywania w trakcie wyrabiania i wałkowania
- 1 jajko do smarowania ciasta przy klejeniu
Na stolnicy usypuję górkę z maki, w której robię dołek, do którego wbijam jajka i wlewam oliwę oraz dodaje sól. Ciasto zarabiam najpierw nożem potem rękami. Wciąż podsypuję mąką, jeśli ciasto się przykleja. Jak wspomniałam, nie dotrwałam do momentu, kiedy to ciasto odchodzi ładnie od ręki i jest elastyczne i lekko się błyszczy. To ponoć ta chwila, która świadczy o jego doskonałym wyrobieniu.
Ciasto wałkuję na stolnicy na cienkie (ok 2 mm) płaty. Dzielę płaty na połowę. Na jednej układam kulki z farszu, przerwy miedzy nimi smaruję roztrzepanym jajkiem, żeby się ciasto dobrze skleiło. Nakładam delikatnie drugi płat i dociskam ciasto w przerwach między kulkami farszu. Uwaga na zbierające się powietrze! Lepiej zatem zacząć klejenie od środka. Następnym krokiem jest wykrojenie kwadratów/prostokątów. Zapobiegawczo każdego pierożka jeszcze poprawiłam na krawędziach palcami, żeby się w gotowaniu nie rozkleił. Gotowe ravioli odkładam na tacę obsypaną mąką. Przykrywam bawełnianą ściereczką.
W dużym garnku gotuję wodę z solą. Do wrzątku wrzucam delikatnie ravioli, które gotuję na zmniejszonym ogniu około 4-6 minut od wypłynięcia (moje potrzebowały więcej czasu, bo były duże. Można sprawdzać w czasie gotowania, czy już ciasto jest dość miękkie).
Podawać można z masłem albo sosem koperkowym.
(Pierwsze zdjęcie ze strony: http://www.life123.com)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz