czwartek, 18 sierpnia 2011

Ciasto ze śliwkami

Jest to niewątpliwie jedno z najprostszych i najpewniejszych ciast. Zawsze wychodzi i jak w piosence z dzieciństwa "nic a nic się go nie gniecie". No, może trochę ;)

Składniki na dużą prostokątną blaszkę:

  • 1 kg śliwek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka margaryny
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Śliwki myję, kroję w połówki i dryluję. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Składniki na ciasto zagniatam w misce. Formę na ciasto smaruję tłuszczem, wykładam na nią ciasto, które ręką rozprowadzam po blaszce. Wciskam w ciasto śliwki jedną obok drugiej. Wkładam ciasto do piekarnika i piekę ok. 40 minut. W połowie pieczenia zmniejszam nieco temperaturę. Po wyjęciu i przestudzeniu posypuję cukrem pudrem albo pokrywam lukrem.

5 komentarzy:

  1. Już od dłuższego czasu nachodzi mnie na takiego "śliwkowca" i jakoś nie mogę się zebrać:) Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już po urlopie? :) No i widzę od razu życie w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Juska, to dalsze szaleństwa tyle, że w kuchni u teściowej ;) Mam już kilka udokumentowanych dokonań i powoli będę wrzucać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak bez mąki? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. @ anonimowy - dziękuję za spostrzeżenia ;) Już poprawiłam :)

    OdpowiedzUsuń