poniedziałek, 18 lipca 2011

Tarta malinowa

 Od razu uprzedzam, że znika szybciej niż się ją robi. Z tego punktu widzenia można by powiedzieć, że przygotowanie jej jest pracochłonne ;) Uwielbiam wymyślać i mieszać smaki. Póki co, najlepsza wariacja wyszła, gdy dodałam porzeczek. Ich kwaskowatość sprawiła, że mogłam spokojnie zrezygnować z cytryny, która nie pasuje do mojego wyobrażenia o cieście lata. Przepis wzięłam od Dwóch Chochelek, ale oczywiście pozmieniałam. Przede wszystkim użycie mąki pełnoziarnistej sprawiło, że spód przypomina herbatniki.
Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie:
  •  koszyk świeżych malin (i nieco porzeczek)
  • 4 łyżki cukru pudru (jednak przy porzeczkach wyjdzie więcej!)
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • cukier puder do posypania



Do przesianej mąki dodaję sól i cukier puder. Następnie wrzucam zimne masło pokrojone na DROBNE kawałki i rozcieram palcami na małe grudki. Ważne, by używać samych opuszków i nie ogrzać masy za bardzo. Dodaję jajko, zagniatam delikatnie ciasto. Masa nie musi być gładka.
Owijam folią i wkładam do lodówki przynajmniej na godzinę. A jak się spieszę to na 15 minut do zamrażalnika.

 Gdy ciasto się chłodzi, szykuję owoce. Wrzucam je na patelnię z odrobiną rozpuszczonego masła, delikatnie mieszam z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy już całość będzie dość słodko-kwaśna, dodaje mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej w połowie szklanki wody. Ważne, żeby się nie porobiły grudki w masie owocowej. Studzę.

Rozwałkowuję ciasto umieszczając je między dwoma kawałkami folii spożywczej. Nie przykleja się wtedy do wałka :) Wykładam ciastem okrągłą, nasmarowaną masłem, formę, nakłuwam ciasto widelcem i wkładam do piekarnika na około 10 -15 minut. Czasem może wyjść dłużej. Istotne, by ciasto już było blado upieczone.

Na podpieczony spód wykładam owocowe nadzienie. Piekę jeszcze około 20 minut.

Po przestygnięciu posypuję cukrem pudrem.

(zdjęcie z: http://gourmandeinthekitchen.com/2011/lemon-raspberry-tart/)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz