poniedziałek, 18 lipca 2011

Carbonara

 Carbonara to danie, którym przekonałam męża, ze biały sos też jest jadalny. Do czasu, gdy na stole wylądował makaron z boczkiem, twierdził, że włoskie to tylko na czerwono i z mięsem mielonym. Od tamtej pory mam wolną rękę jeśli chodzi o eksperymenty w tej dziedzinie.
Składniki:
  • 500 g makaronu spaghetti albo tagliatelle
  • 100-150 g chudego boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1-2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki lub tortowej
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • szczypta rozmarynu, oregano i tymianku
  • parmezan lub inny ostry ser
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Boczek kroimy na cienkie plastry i zrumieniamy chwilę na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Całość przyrumieniamy. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek, oregano i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zwarzy. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest za gęsty możemy dodać nieco wody. Sos łączymy z makaronem i serwujemy. 

(zdjęcie pochodzi ze strony http://www.kuron.com.pl/przepisy/art129.html)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz