Składniki:
- paczka makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 2 małe cebule
- 1-2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 4 małe pomidory (maltańskie są podłużne, mocno czerwone i mają grubą skórkę)
- oliwa lub olej do smażenia
- sól, pieprz, bazylia
- tarty ostry ser do posypania
Tradycyjnie, kroimy cebulę i podsmażamy nieco na patelni. Dodajemy tuńczyka i pomidory wcześniej sparzone i obrane, pokrojone w ósemki. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Sos ma być tylko podgrzany, pomidory nie mogą się rozgotować. Przyprawiamy do smaku. Dla mnie sól jest niepotrzebna, bo już tuńczyk jest dość słony.
Mieszamy sos z makaronem, posypujemy serem i gotowe! Prawda, że szybko? Idealne na letnie dni czy też jako ich wspomnienie.
(zdjęcie z: http://thesecondpancake.typepad.com/the_second_pancake/pasta-rice/)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz