czwartek, 21 lipca 2011

Sałatka z buraków i ogórków kiszonych

Sylwestra 2004 spędziłam w Paryżu. No dobra, pod Paryżem na francuskiej wsi. Gospodyni domu, hrabina z rodowodem pełnym, gotować nie umiała. Sprzątać też nie i w jej wieeelkim domu rządziły pajęczyny i chłód. Z całego wyjazdu pamiętam śnieg, uczulające mnie konie, wieżę Eiffla w nocy, z której to czubka NIC nie było widać. W sumie jedynym pozytywnym akcentem była ta sałatka, którą wymyśliła pani domu zastanawiając się, co począć z jedzeniem, jakie jej przywiozłam w ramach wymiany międzykulturowej.W Polsce dodałam jedynie do niej nieco sera feta, żeby było bardziej kolorowo.

Składniki:
  • 3-4 ugotowane czerwone buraki
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • pół opakowania sera feta
  • 1 cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki oliwy bądź majonezu
  • sól, pieprz
Buraki i ogórki obrać, pokroić w kostkę, jajka pokroić na ósemki. Ser pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, posolić i odstawić na 10 minut, aż zmięknie. Następnie dodać do pozostałych składników i wymieszać. Dodać majonez lub oliwę. Przyprawić do smaku.

(Zdjęcia nie ma właściwego. Będzie, jak ją zrobię. Póki co wklejam apetycznie wyglądającą sałatkę ze strony: http://www.bbcgoodfood.com)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz