niedziela, 24 lipca 2011

Naleśniki majerankowe

Naleśniki to pierwsza potrawa, jaką umiałam sama zrobić. Od zawsze mogłam je smażyć godzinami. Niestety, małe dzieci w domu skutecznie tłamszą pasję, gdyż choć sama potrawa nie jest skomplikowana, to jej przygotowanie zajmuje dużo czasu i uwagi.
Lubię te na słodko z serem, musem jabłkowym czy dżemem, ale najlepsze są wytrawne. Poniżej moje ulubione z majerankiem.

Składniki na ciasto:
  • 120g mąki
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietany
  • 100ml wody mineralnej
  • sól
  • 1 łyżeczka majeranku
Składniki na farsz:
  • 2-3 cebule
  • 200g boczku
  • 500g pieczarek
  • 1/2 koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • olej do smażenia, ketchup, sos pomidorowy
Połączyć wszystkie składniki  na ciasto i usmażyć z nich naleśniki. Ciasto jest jest odpowiednio gęste, jeśli swobodnie ścieka z łyżki, ale łyżka mimo wszystko pozostaje przykryta "pobrudzona" cienką warstwą ciasta.
 Usmażyć farsz: pokrojoną cebulę z pokrojonym boczkiem na szklisty kolor, dodać obrane, umyte i pokrojone pieczarki. Posolić. Poczekać, aż pieczarki odparują wodę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.
Farsz nakładać na naleśniki, które następnie zwija się w rulony i obsmaża na patelni z obu stron. Podawać z sosem pomidorowym, ketchupem bądź same.


(zdjęcie ze strony: http://kiniapop1.blox.pl)

1 komentarz: