czwartek, 21 lipca 2011

Kruszaniec

Ciasto z rodzinnych stron mojej mamy. To akurat przepis wg najlepszej kucharki w rodzinie, Cioci Zosi.

Składniki na pianę:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
Składniki na ciasto:
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie margaryny
  • 3 łyżeczki smalcu
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 2 jabłka (może być też agrest)
Ugnieść ciasto z maki, żółtek, margaryny, smalcu, proszku do pieczenia i cukru. Jabłka pokroić na kawałki i odłożyć. Wyrobione ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Nasmarować prostokątna blachę masłem. Jedną białą część ciasta skubać na małe kawałki i dowolnie układać je na blasze. Drugą, ciemną część również tak poskubać wypełniając przestrzenie między kawałkami białego ciasta. Powstaje łaciate ciasto. Przykryć je teraz kawałkami jabłka. Następnie na wierch nałożyć łyżką pianę z białek i cukru. Nie rozsmarowywać tylko zostawić takie "kopce" z piany. Na wszystko drobno pokruszyć trzecią (białą) część ciasta. Piec na złoty kolor ok 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.


(zdjęcie ze strony: http://www.mojeciasto.pl/)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz