Niektórzy głośno domagali się czegoś nowego, bo cebulowa ich zaczęła straszyć, no to voila! Kluchy leniwe raz!
Kluski kocham wszelkie, ale leniwe to smak dzieciństwa. Musi być tylko dużo cynamonu i cukru. A smaczne są nawet odsmażane na maśle następnego dnia :)
Składniki na 75 klusek (liczyłam!):
- 3 jajka średniej wielkości
- 500-600g twarogu półtłustego lub tłustego
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 150g mąki pszennej na start
- masło, cynamon i cukier do podania
Oddzielam białka od żółtek. Ser mielę w maszynce na gładką masę albo bardzo dobrze rozgniatam. Do sera dodaję żółtka, cukier i mąkę i całość dobrze mieszam. Dosypuję mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie. Musi zacząć odchodzić od miski przy urabianiu. Białka ubijam na sztywno z solą. Dodaję do masy i bardzo delikatnie łączę składniki. Jeśli to konieczne daję jeszcze mąki. Ciasto przekładam na stolnice obsypaną mąką i ugniatam, aż ciasto będzie na tyle zwarte, by uformować z niego wałeczki. Nie może być jednak za twarde - tu niestety potrzeba doświadczenia i na entym razem wyjdą idealne. Niestety, dokładna ilość mąki potrzebna do zrobienia klusek perfekcyjnych jest niemożliwa do podania, gdyż wszystko zależy od wilgotności i ilości sera oraz wielkości jaj. A nawet od wilgotności powietrza i mąki. No tak to już jest w gotowaniu :)
Wracając do klusek - ciasto dzielę na 4 części, z których każdą wałkuję rękami formując wałeczki o szerokości ok. 2 cm. Każdy wałeczek lekko spłaszczam dłonią i kroję pod skosem na kluski szerokości ok 1-1,5 cm każda. Jak kto lubi.
W dużym garnku gotuję sporo wody. Solę. Dodaję porcjami kluski, żeby się nie posklejały. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna. Zmniejszam ogień pod garnkiem i czekam, aż kluski wypłyną. Od tego momentu gotuję je jeszcze ok. 5 minut i wyciągam łyżką cedzakową.
Podaję z klarowanym masłem, cynamonem i cukrem.
tylko po co oddzielać białko od żółtka i ubijać pianę skoro to wszystko później się ugniata i wałkuje hehehehehehe
OdpowiedzUsuńidentyczny efekt uzyskamy dodając od razu całe jajko - na leniucha w końcu to kluski LENIWE!!!!!!!