niedziela, 17 marca 2013

Tarta na cieście francuskim

Obiecałam sobie, że spróbuję gotowego ciasta francuskiego. Kupiłam zatem rolkę z Lidla i już wiem, że jest dobre, ale na tartę się nie nadaje, bo jest za cienkie. Wolę grube, droższe mrożone.
W każdym razie, z pozdrowieniami dla kari - opisuję :)

Składniki na okragłą blaszkę:
  • rolka ciasta francuskiego
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opakowanie boczku w plastrach
  • 5 dużych pieczarek
  • sól, pieprz, zioła dalmatyńskie

Boczek tnę nozyczkami, podsmażam na patelni bez tłuszczu, dodaję pociętą cebulę i posiekany czosnek. Smażę 5 minut.
W tym czasie kroję paprykę na wąskie paski, wrzucam na patelnię i podsmażam dalej.
Pieczarki obieram, kroję na plastry i dorzucam do farszu. Dodaję przyprawy, smażę na wolnym ogniu delikatnie mieszając do czasu, aż farsz delikatnie się przyrumieni, a papryka zmięknie.

W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 190 stopni. Formę wysmarowuję masłem, wykładam ciastem. Cała blaszka musi być nim wyłożona, więc nadmiar odcinam od prostokąta i nim uzupełniam boczki.
Ciasto nakłuwam.
Wstawiam ciasto na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjmuję i wykładam na nie farsz. Piekę dalej, aż boczki się przyrumienią a farsz zbrązowieje. Około 30minut (choć tu nie jestem pewna, bo czas tak szybko mi minął, że aż go nie kontrolowałam).
Serwuję ciepłe lub przestudzone.
Myślę, że farsz można przed dodaniem na ciasto również wymieszać z roztrzepanym jajkiem i wtedy otrzymamy coś a'la quiche.

2 komentarze:

  1. dostałam zioła dalmatyńskie, będę miała okazję, by ich użyć :) a z ciastem z lidla jakoś daję radę... sama jeszcze nie odważyłam się przygotować. pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No dobra, szczerze? Pożarłabym to w mgnieniu oka! ;D
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń