niedziela, 31 marca 2013

Tarta szpinakowa na cieście francuskim

Przygód z ciastem francuskim ciąg dalszy. Tym razem padło na szpinak w mojej ukochanej wersji czyli farsz o delikatnej konsystencji dzięki dodaniu sera typu feta.
Porcja idealna dla dwojga, ale może również zaspokoić głód trojga-czworga, jeśli potraktujemy ją jako dodatek do mięsa. Tak było u nas - do tarty zaserwowałam polędwiczki w sosie śliwkowym z winem. Połączenie dość oryginalne, wynikające z tzn "co się na winie", ale było smacznie. Zaskakująco przyjemnie. Słony smak tarty zrównoważyła słodycz mięsa.

Składniki na farsz:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta Mlekovity (to dużo, więc jeśli ktoś nie lubi słonego smaku, to polecam dać mniej)
  • 2 małe cebule
  • 3 spore ząbki czosnku
  • sól, pieprz, płaska łyżeczka naturalnej vegety
  • oliwa do zmażenia
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Podsmażam na patelni aż się zeszklą. Dodaję szpinak i zalewam odrobiną wody. Duszę, aż szpinak odparuje nadmiar wody. Dodaję ser i gotuję dalej, aż się rozpuści, a całość ładnie połączy. Przyprawiam do smaku.
 Odstawiam całość do kompletnego wystudzenia, żeby masa nieco się zestaliła.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni C. Wykładam ciastem okrągłą tortownicę. Nadmiar ciasta odcinam i tnę na małe paseczki. Ciasto wkładam do pieca na 15 minut. Gdy już się podpiecze, wyciągam, przykrywam masą szpinakową, a na wierzch wykładam paseczki z pozostałego ciasta. Całość wkładam do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Serwuję lekko przestudzone. W przeciwnym razie ciężko wyjąć kawałki z formy.



7 komentarzy:

  1. Tyle szpinaku na twoim blogu :) przepisy są super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję :) Szpinak to ulubione warzywo 3/4 naszej rodziny ;) Tylko mąż oporny ;)

      Usuń
  2. Super pomysł. Musiało smakować fenomenalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam szpinak i wszystkie dania z nim! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie smaków:) wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta wygląda smakowicie. Na pewno spróbuję ją przygotować w wolnej chwili:)

    OdpowiedzUsuń