wtorek, 9 października 2012

Krem z pora i brokułów

Na zielono, a co! Jesień za oknem, ale nie dam się odcieniom brązu. Zatem zupa krem z samych zieloności!


Składniki na spory gar:
  • 4 białe części pora
  • 2 spore korzenie pietruszki
  • 1 duży brokuł
  • 2 łyżki kaszy manny do zagęszczenia zupy
  • sól, pieprz, naturalna wegeta, ulubione zioła ( u mnie tymianek)

Pora myję i kroję na krążki. Podsmażam na oliwie, aż będzie złocisty. Pietruszkę obieram, myję i wrzucam do garnka z gotującą się wodą. gotuję na półmiękko. dorzucam umytego brokuła podzielonego na osobne różyczki. Dorzucam pora i gotuję całość do miękkości. Miksuję, doprawiam i zagęszczam kaszą manną. Dogotowuję tyle, by kasza była ugotowana. Serwuję z grzankami albo groszkiem ptysiowym.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam brokuly <3 a zupy kremowe to moje comfort food!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie, uwielbiam takie zielone kremy:)

    OdpowiedzUsuń