sobota, 31 marca 2012

Egg boats czyli zapiekanki-łódeczki

Przepis z tej strony podesłał mi mąż i zażądał przygotowania czegoś takiego teraz, zaraz, natychmiast.
No.
To dwa miesiące później w końcu zrobiłam. Nie że jestem złą żoną, ale chciałam to danie wypróbować w większej ilości niż dla naszej dwójki. Wg autora dobrze smakują również na zimno, ale ja je wolę w świeżej, chrupiącej wersji.

Składniki:
  • 5 półbagietek pszennych
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 100g boczku wedzonego
  • 100g wędliny a'la szynka
  • 200g pieczarek
  • 2/3 paczki sera feta
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Bagietki nacinam wzdłuż w kształcie litery "v". robię to tak, by nie uszkodzić dna. Wyciągam ze środka nadmiar miąższu czyli wydrążam, ale tez delikatnie tak, aby nie zrobić bagietki zbyt cienką.
Boczek kroję nożyczkami na małe kawałki. Podsmażam. Dodaję masło, posiekaną cebulę oraz posiekane pieczarki. Całość dusze do miękkości. Dorzucam pokrojoną w kostkę wędlinę i zmiażdżony czosnek.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni.
Jajka roztrzepuję ze śmietaną. Doprawiam natką, solą i pieprzem. Ostrożnie z solą, bo dojdzie słona feta!
Ser feta kroję w kostkę.
Masę jajeczną mieszam z pieczarkami i taką miksturę przekładam do wydrążonych łódek z bagietki. Na to wykładam kostki sera.
Bagietki układam na blasze przykrytej papierem do pieczenia i całość wstawiam do piekarnika na 20-25 minut, aż brzegi bagietki ładnie się przyrumienią.
Studzę kilka minut, kroję na mniejsze kawałki i podaję :) Można dodatkowo podać z ketchupem albo majonezem - jak kto lubi zapiekanki.

1 komentarz:

  1. Jak zwykle pyszne :)
    I wgle to jest bosko, że mogę próbować większość tych potraw :)

    OdpowiedzUsuń