niedziela, 22 stycznia 2012

Ravioli z sosem śmietanowo-pieczarkowym

Jeśli brakuje mi czasu, a chcę nakarmić gości czymś pożywnym, sięgam po takiego typu danie. Nie jest to może cud kulinariów, ale ostatnio wyjątkowo (;P ) nie mam czasu na robienie domowego makaronu.
No dobra, domowy robiłam raz i nie jest to powód do chwały. Bynajmniej. Wolę posiłkować się "gotowcem". Jak będę starsza albo kompletnie mi odbije z nadmiaru czasu wolnego, to zacznę kręcić własne ciasto na kluchy. Póki co, oto przepis na domowy sos z gotowymi ravioli.

Składniki na 6 porcji:
  • 2 opakowania suchych ravioli z szynką
  • 70g wedzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 500g pieczarek
  • nieco tartego parmezanu
  • oregano, rozmaryn
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
 Boczek tnę na mniejsze kawałki, podsmażam na patelni. Cebulę obieram, kroje drobno i dorzucam do smażącego się boczku. Przyprawiam solą i pieprzem, dusze na wolnym ogniu. Pieczarki obieram, myję, kroję w półplasterki. Dodaję do cebuli i duszę, aż odparują sok. Jeśli się je posoli, zrobią to szybciej ;)
Gdy pieczarki już odparują, ale jeszcze nie przyrumienią się, nieco je przesuwam na bok patelni, a w ich miejsce dodaję śmietanę. Nie mieszając jej z pieczarkami, podsmażam, żeby "zabić" kwaśny, śmietanowy smak. Po ok. 5 minutach takiego smażenia łączę składniki i znowu nieco je usuwam na bok, wykładając tym razem mąkę w puste miejsce. Postępuję tak samo jak wcześniej ze śmietaną i znowu łączę. Dolewam wodę, aż uzyskam wymaganą konsystencję sosu. Przyprawiam ziołami, solą i pieprzem do smaku.
Ravioli gotuję wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odcedzam zostawiając nieco wody z gotowania na dnie garnka. Łącze wodę, pierożki i sos.
Serwuję na talerzu posypane tartym parmezanem.

4 komentarze:

  1. ika - umieściłam Twój blog na pasku zakładek i zamierzam czerpać z niego pełnymi garściami . gary nie są moją obsesją , ale też nie wywołują mojej niechęci :) Twoje przepisy są przystępne i nie przecudowane . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)
      Właśnie o takie gotowanie mi chodziło -szybko, prosto i zjadliwie.

      Usuń
    2. Ika - widzisz po nocach ślęcze i stukam ...mam nadzieje , że szybko przeczytasz ten koment . Mój facet ''upolował'' dzis kawał cielaka , właśnie go sprawiałam .Jutro muszę zrobić wątróbkę , bo nie mam przekonania do mrożenia- masz jakiś przepis na pyszną , mięciutką i kruchutką wątróbeczkę ...?Przed południem tu zajrzę , być może odpiszesz :)

      Usuń