No dobra, domowy robiłam raz i nie jest to powód do chwały. Bynajmniej. Wolę posiłkować się "gotowcem". Jak będę starsza albo kompletnie mi odbije z nadmiaru czasu wolnego, to zacznę kręcić własne ciasto na kluchy. Póki co, oto przepis na domowy sos z gotowymi ravioli.
Składniki na 6 porcji:
- 2 opakowania suchych ravioli z szynką
- 70g wedzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 500g pieczarek
- nieco tartego parmezanu
- oregano, rozmaryn
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Gdy pieczarki już odparują, ale jeszcze nie przyrumienią się, nieco je przesuwam na bok patelni, a w ich miejsce dodaję śmietanę. Nie mieszając jej z pieczarkami, podsmażam, żeby "zabić" kwaśny, śmietanowy smak. Po ok. 5 minutach takiego smażenia łączę składniki i znowu nieco je usuwam na bok, wykładając tym razem mąkę w puste miejsce. Postępuję tak samo jak wcześniej ze śmietaną i znowu łączę. Dolewam wodę, aż uzyskam wymaganą konsystencję sosu. Przyprawiam ziołami, solą i pieprzem do smaku.
Ravioli gotuję wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odcedzam zostawiając nieco wody z gotowania na dnie garnka. Łącze wodę, pierożki i sos.
Serwuję na talerzu posypane tartym parmezanem.
Mega zajebiste :)
OdpowiedzUsuńika - umieściłam Twój blog na pasku zakładek i zamierzam czerpać z niego pełnymi garściami . gary nie są moją obsesją , ale też nie wywołują mojej niechęci :) Twoje przepisy są przystępne i nie przecudowane . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWłaśnie o takie gotowanie mi chodziło -szybko, prosto i zjadliwie.
Ika - widzisz po nocach ślęcze i stukam ...mam nadzieje , że szybko przeczytasz ten koment . Mój facet ''upolował'' dzis kawał cielaka , właśnie go sprawiałam .Jutro muszę zrobić wątróbkę , bo nie mam przekonania do mrożenia- masz jakiś przepis na pyszną , mięciutką i kruchutką wątróbeczkę ...?Przed południem tu zajrzę , być może odpiszesz :)
Usuń