niedziela, 11 września 2011

Szarlotka na pokuszenie


Znajdę kiedyś przepis na ciasto jabłkowe, które spełni moje oczekiwania. Od kilku lat drążę temat i jestem coraz bliżej. Poniżej przedstawiam przepis na taką, która zachwyca mojego męża i jak widać na zdjęciu - przypadła do gustu także naszej córce. Córka może póki co jedynie popatrzeć, za to mąż w ciągu kilku godzin pochłonął 1/3 blaszki.
Za przepis bardzo dziękuję mojej mamie i jej koleżance.

Składniki:
  • 1,5 kg antonówek, umytych, obranych i startych, posłodzonych do smaku
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 4 żółtka
  • pół małego opakowania cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • cynamon
             
     Cytując autorkę:
Wszystko zagnieść, robiąc kruszonkę. Wiekszą część rozsypać na spód blaszki. Na tym rozsmarować tarte jabłka. Można posypać je cynamonem. Na to rozsypać resztę ciasta. Piec 45-50 min w temp 180 st.C. Piekarnik wcześniej nagrzać. Upieczony posypać cukrem pudrem, lub posmarować lukrem.
Można też białka ubić z 1/2 szklanki cukru, wymieszać np. ze szklanką jagód i wyłożyć na mus, potem posypać resztą ciasta - będzie to już inne ciasto. Z tego ciasta kruchego można tworzyć różne kombinacje. Warto spróbować.

3 komentarze:

  1. Urocza Córcia :)
    Szarlotka pewnie też pyszna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jaka duża blaszka?

    OdpowiedzUsuń