czwartek, 28 lipca 2011

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

To zdecydowanie danie dla miłośników wyraźnych smaków. Wielbiciele mdłych hamburgerów z sieciówek tego nie polubią, oj nie...
Przygotowałam tę zapiekankę na ostatnia imprezę, bo wiedziałam, że nawet jeśli nie wyjdzie, to i tak będą też inne potrawy. Jednak eksperyment się powiódł i z czystym sercem polecam. Przepis, w nieco zmienionej wersji, pochodzi z książki "Zapiekanki na 100 sposobów", którą kupiłam na straganie z tanią lekturą. Takie odkrycie za małe pieniądze.

Składniki:
  • 1kg filetów z łososia (ja kupiłam w kostce)
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie sera feta
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Najpierw rozmrozić ciasto francuskie. Oczywiście, są w sprzedaży ciasta niemrożone, jednak są one cieńsze od mrożonego. Następnie, umyć filety rybne, osuszyć, skropić je cytryną i przyprawić solą i pieprzem. Rozdrobnić na niewielkie kawałki, odstawić do lodówki. W tym czasie podgrzać na patelni szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odparować na patelni, dodać śmietanę, i przyprawy.

Rozmrożone ciasto można lekko rozwałkować przez folię spożywczą (wtedy nie przykleja się do wałka). Dno prostokątnego naczynia żaroodpornego bądź ceramicznego wyłożyć połową ciasta. Na to dać kawałki łososia, które następnie przykrywamy masą szpinakową i resztą ciasta francuskiego. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem, żeby się ładnie przyrumieniło w piekarniku.
Pieczemy ok 30-35 minut w temperaturze 200-220 stopni.

1 komentarz:

  1. połączenie łososia i szpinaku jest super! zgłodniałam czytając twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń